Navigáció

Belépés

SzoSzöv hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

ETE SoPro HU-AT Projekt 2012-2014 A gazdaság, a közszféra és a szociális vállalkozások közös együttműködése a környezetvédelemért és a fenntarthatóságért

http://www.sozialproduziert.at/index.php?article_id=20&clang=1

szociális gazdaságban előállított termékek

A szociális foglalkoztató üzemekkel történő együttműködés támogatása, valamint fenntartható termékek és szolgáltatások kifejlesztése

 

A szociális gazdaságban előállított termékek (SOPRO) a Komunitas OG projektötlete, amely 2012 márciusa óta működik ETE-projektként osztrák és magyar résztvevőkkel. A projekt célja a vállalatok és közintézmények szociális üzemekkel történő együttműködésének bővítése, jó minőségű, fenntartható termékek és szolgáltatások felkutatása, fejlesztése és piacképességük támogatása, hogy minél szélesebb közönség megismerhesse őket.

 

A SOPRO szeretné ráirányítani a figyelmet a szociális vállalkozások - másodlagos és harmadlagos munkaerőpiacokon működő üzemek és projektek - teljesítményére, mivel munkájuk egyfajta, szociális elemeket felmutató, regionális gazdálkodást jelent.

 

A projekt létrejötte

A szociális termelésalapját a kibővített munkaerőpiacon működő foglalkoztató projektek erősségeinek, előnyeinek és "fenntarthatóságainak" ismerete képezi. A Szociális gazdaságban előállított termékek ötlete a környezeti szempontból fenntartható és innovatív termékeket előállító, foglalkoztató üzemekkel szerzett pozitív, gyakorlat tapasztalatokból született. A projekt alapgondolata, hogy az állami és a magánszektor nagyobb mértékben alkalmazzon szociális üzemeket.

 

Ezekből a tapasztalatokból kiindulva jött létre 2009-ben Alsó-Ausztria tartomány (vidékfejlesztési részleg - LF6) és a Komunitas OG közötti együttműködés, hogy a fenntarthatóság, regionális támogatás, ill. a vidékfejlesztés szempontjából kipróbálja a közintézmények (Alsó-Ausztria tartomány) és a foglalkoztatási projektek közötti szélesebb együttműködés lehetőségeit. A SoPro HU-AT ETE-projekt 2012 márciusában engedélyt kapott, és azóta az EU által támogatott, határokon átnyúló projektként működik.

 

Ötletek kidolgozása és partnerek összekapcsolása

Az eddigi tapasztalatokból levont fő következtetés, hogy egy potenciális megbízó elképzelése és a szociális üzem általi megvalósítás között olyan kapcsolódási pontra van szükség, amelyet mind a Komunitas OG, mind pedig a SoPro HU-AT projektpartnerei megpróbálnak lefedni. Újra és újra szükség van a termékötletek kreatív kidolgozására és kapcsolatok kiépítésére a szociális gazdaságban működő megfelelő partner megtalálása érdekében.

 

A projekt alsó-ausztriai, bécsi, stájerországi, burgenlandi és nyugat-magyarországi partnerei ezért közvetítő szerepet vállalnak a megbízók és a szociális üzemek, illetve az ötletek és azok megvalósítása (termékfejlesztés) között.

 

A weboldal tartalma

A sozialproduziert.at platform termékek szerint tartalmazza a szociális üzemekből származó jó gyakorlatokat, bemutatja a szociális üzemek fenntartható termékeit és szolgáltatásait, ismerteti a vállalatok és a szociális üzemek közötti együttműködési lehetőségeket, és elősegíti ezek összekapcsolását.

 

A weboldalnak nem célja átfogó termékkatalógus létrehozása. Tudatosan a "fenntarthatóság világítótornyait" mutatja be, és ezáltal némi bepillantást enged abba, milyen szolgáltatást nyújtanak a szociális projektek, illetve az állami megbízók és cégek hogyan tudják hasznosítani ezeket a szolgáltatásokat.

http://www.sozialproduziert.at/index.php?article_id=20&clang=1

A Drupal alapú honlap készítésében részt vett a Macroweb Internet Consulting