Navigáció

Belépés

SzoSzöv hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Az EU tényleg szociális gazdaságot épít?

http://100000munkahely.hu/2014/10/az-eu-tenyleg-szocialis-gazdasagot-epit/

Az EU tényleg szociális gazdaságot épít?

Ki hinné, hogy a világgazdaságban domináns piacgazdaság által okozott-, és a közeljövőben is bekövetkező válság nem kívánatos hatásait az EU pont az egykori tervgazdálkodás alapjaival a szociális gazdasággal próbálja ellensúlyozni? Márpedig az alábbi cikkünkből többek közt ez derül ki, amit a legújabb szövetségesünkkel – a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének (SzoSzöv) elnökével – Németh Lászlóval készítettünk.

nemeth-laszlo

Miért fontos a SzoSzöv-nek a munkahely teremtés kérdése?

A szociális szövetkezetek alapvetően azért jöttek létre, hogy hátrányos helyzetű emberek számára foglalkoztatást, megélhetést, szolidáris közösséget nyújtsanak. Az információs társadalomban alapvetően a szociális gazdaság az, ahol új, alternatív, humánus munkahelyek hozhatók létre. A Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége (SzOSzöv) autonóm, szolidáris és fenntartható közösségek megszületését ösztönzi, és a szövetkezeti elvek szerinti működését támogatja. Képviseli a Szociális Szövetkezeteket, elősegíti azok racionális gazdasági tevékenységét, együttműködését, hálózattá szerveződését, továbbá társadalomformáló erővé válását.

Mit gondolsz a 100.000 munkahely programról?

Sikerülhet-e megvalósítani egy ekkora együttműködést Magyarországon?

Az elgondolás alapvetően jó. Szükséges felismerni, hogy a magyar termékek vásárlásával alapvetően magyar munkahelyek fenntarthatóságához járulunk hozzá. Az együttműködés alapja a tudatos vásárlói magatartás (ebben még sok tenni való van) és a gazdasági szervezetek tudatos együttműködése a közös társadalmi fenntarthatóság érdekében, amiben talán egy kicsit jobban állunk.

Milyen előnyei/hátrányai vannak a szociális szövetkezeti foglalkoztatásnak a hagyományos foglalkoztatással szemben?

A szociális szövetkezeti foglalkoztatásnak a legnagyobb előnye, hogy helyi társadalomszervező erőként jelenik meg – a jómódúak és kirekesztettek összefogásaként, szolidáris, befogadó társadalmat építve. Pénzügyileg jelenleg még kevés előny kapcsolódik a szociális szövetkezeti foglalkoztatáshoz (a politikai belátás hiányában). Azért van három előny, ami jelenleg is működik a szociális szövetkezeti foglalkoztatáshoz kapcsolódóan. A szövetkezeti tagok a minimálbér 25%-ig adómentes (természetbeni vagy pénzbeni) juttatásban részesülhetnek. A tagi munkavégzés keretében – munkanélküliek és közfoglalkoztatottak – a szövetkezetben öt évig csökkenő mértékű járulékkedvezményben részesülnek, kevesebb munkavállalói járulékot kell levonni (magasabb a nettó bér), és kevesebb munkáltatói járulékot kell fizetni.

Milyen jövője van a szociális szövetkezeti önfoglalkoztatásnak?

A szociális szövetkezetek 2006 óta alakulhatnak, a számuk 2014 szeptemberében eléri a 2000-et. Ez közvetlenül 14.000 szövetkezeti tagnak ad munkát, és van kb. 3000 fő alkalmazott is a szociális szövetkezetek foglalkoztatásában, illetve kb. 1500 közfoglalkoztatott is. Az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet a szociális gazdaság fejlesztésére, ezért 2010 óta 8 milliárd forint támogatást nyújtott a szociális szövetkezeti szektornak, és a 2014-2020 időszakra 40 milliárd forint támogatás van tervezve a szociális gazdaság fejlesztésére Magyarországon.

Mivel tudja támogatni a SzoSzöv a 100.000 munkahely programot a megvalósulásban?

szoszov-logo

A szociális szövetkezetek a helyileg létrehozott, önfenntartó foglalkoztatást biztosító munkahelyteremtéssel, a tevékenység keretében előállított magyar és helyi termékek forgalmazásával tudja támogatni a programot. A SzOSzöv, mint szövetség pedig a szociális szövetkezetek alakulását, működését, a különböző szintű együttműködéseket, hálózattá szerveződést segíti a szociális szövetkezetek között, illetve más gazdasági szereplőkkel való együttműködését a magyar gazdaság fejlesztésében.

Drupal alapú website