Navigáció

Belépés

SzoSzöv hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Nemesdédért Szociális Szövetkezet

Szövetkezetünk 2008-ban jött létre 10 helyi lakos közreműködésével Nemesdéden. Községünk a hátrányos helyzetben lévő somogyi kistelepülések egyike kevés aktív dolgozóval, még kevesebb munkahellyel, távol fekvő városokkal és rossz közlekedéssel. A helyi fiatalok többsége nem itt képzeli el a jövőjét.

A szövetkezetet azért hívtuk életre, hogy e hiányosságokon valamelyest enyhítsünk, a vidék adottságait és lehetőségeit kiaknázzuk. Céljaink megvalósításában a munkahelyteremtés és a szakképzés nagy hangsúllyal szerepel.

A vidék életében korábban is a mezőgazdaságé és a hozzá kapcsolódó ágazatoké volt a főszerep. Úgy gondoltuk, hogy mi is erre építünk. Nem akarunk tájidegen foglalkozásokat importálni. Programjaink és oktatási tevékenységünk a következő ágazatokra épül:

  • - zöldség-, gyümölcs-termesztés és feldolgozás
  • - gyógynövénygyűjtés és termesztés
  • - kézműves mesterségek
  • - oktatási és szociális programok

1. Zöldség-gyümölcs program

A falvakban az egyik legnagyobb probléma a megtermelt termékek értékesítése. Ezen segít szövetkezetünk egyfajta kistermelői hálózat kialakításával, partnerünk, a Szekszárdi Növény Zrt. segítségével.

A kistermelői hálózat két részből áll: a termeltetésből és a felvásárlásból. A termeltetésbe elsősorban zöldségféléket és bogyós gyümölcsöket vonunk be.

A helyi termelésű gyümölcsök (alma, körte, szilva, barack) felvásárlása kis- és nagytételben történik. A gyümölcsöt részben értékesítéssel, részben feldolgozással juttatjuk piacra. Később szeretnénk egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozót megvalósítani (aszaló, léüzem, pálinkafőző).

A szakképzetséget fontosnak tartjuk, ezért csatlakoztunk a kétéves Sorsfordító- Sorsformáló programhoz. Ebben a hallgatók gyümölcstermelést és -feldolgozást tanulnak. A megvalósításhoz nagy segítséget kaptunk a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központtól.

2. Gyógynövény program

Somogy megye az egyik leggazdagabb és legtöbb fajtával rendelkező gyógynövény-lelőhely. Elsősorban a vadon termett növények begyűjtése a célunk, de néhány fajtának a termesztése is megvalósítható.

Szövetkezetünk azért kíván ezzel az ágazattal foglalkozni, mert a helyi adottságokat kihasználva hozhatunk létre új munkahelyeket, amely szinte kizárólag kézi munkaerőt kíván. Az ágazat a nagy hagyományokkal rendelkező cigány lakosságra épül. A program távlati célja egy szárító, ill. csomagoló üzem kialakítása. Az elmúlt évben egy gyógynövénygyűjtő és -felismerő tanfolyamot szerveztünk 20 fő részvételével és a Marcali Munkaügyi központ segítségével. A Sorsformáló–Sorfordító programban gyógynövénytermelést és feldolgozást tanulhat újabb 20 fő.

3. Kézműves mesterségek

Itt is a munkahelyek hiánya és a körülményes közlekedés késztette a szövetkezetet arra, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelő, könnyen tanulható, részben hagyományokra épülő és a faluhelyen alkalmazható mesterségekben gondolkodjunk. Ilyen például a kosárfonás, virágkötés, szövés, gyümölcsfeldolgozás, lekvár főzés. 2008 második felében egy kosárfonó tanfolyamot szerveztünk 16 fővel. A legjobb 5 főt alkalmazásba vettük. Sajnos a válság megtette hatását, mert egy év után, a kereslet drasztikus csökkenése miatt fel kellett számolnunk a kosárfonó műhelyt. Jelen pillanatban szükség esetén bedolgozóként tudunk munkát biztosítani.

A gyümölcsfeldolgozás és a lekvárfőzés hagyományos módon a tanfolyam keretén belül valósul meg. Piacot megyei rendezvényeken, falunapokon és egyéb meghívásos rendezvényeken tudjuk biztosítani.

4. Oktatási és szociális programok

Községünkbensok az idős, egyedül álló ember, és vannak többgyermekes, nehéz körülmények közt élő cigány családok. Szövetkezetünk a falu lakosságának  szociális körülményeit kívánja javítani, életük könnyebbé válását elősegíteni. Főbb területek: Az idősemberek nappali, napközis és otthoni rendszerben való ellátása, az iskolás gyerekek iskola utáni foglalkoztatása. A roma fiatalok gyakorlati életre való felkészítése és nevelése. A felnőtt lakosság részére ismeretterjesztő és szakmai előadások szervezése.

Mindezeket a helyi civilszervezetekkel és az önkormányzattal karöltve együttműködési megállapodások keretében tesszük.

Elérhetőségünk:

Nemesdédért Szociális Szövetkezet
8722 Nemesdéd
Fő u. 67.

Tel.: +36-70-529-3142
e-mail: dedszovetkezet[@]citromail.hu
web: http://dedszocszov.uw.hu/
elnök: Schwarcz Antal

Powered by Drupal