Navigáció

Belépés

SzoSzöv hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Mi az a WWOOF?

WWOOF - World Wide Opportunities on Organic Farms.

Mi az a WWOOF?

A WWOOF egy nemzetközi hálózat - Angliában 1971-ben kezdődött és azóta nemzetközi mozgalommá fejlődött, ami segíti az embereket hogy megtanulhassanak minél többet a biogazdálkodásról és a fenntartható fejlődésről.

A WWOOF egy kölcsönös csere, ahol az önkéntesek segítségért a biogazdák élelmet és szállást ajánlanak és lehetőséget arra, hogy tanulhassanak az önkéntesek a bioéletmódról.

A WWOOF céljai

Első kézből tapasztald meg, a bio és egyéb organikus kertészkedési, növénytermelési módszereket.

Hogy megtapasztald, milyen az élet vidéken.

Hogy segítse a biomozgalmat, mely a munkán alapszik, nem használ mesterséges műtrágyát, gyomirtót, növényvédő szereket.

Hogy lehetőséget nyújtson az embereknek arra, hogy találkozzanak, és a biomozgalommal kapcsolatban tanuljanak egymástól, véleményt cseréljenek.

Hogy lehetőséget biztosítson arra, hogy a közös munka és együttélés által megismerd a vendéglátó ország életét.

A farmok

A WWOOF fogadó gazdák többnyire egyszerű, önfenntartó életmódot folytatnak. Sokuk permakulturális, illetve biotermesztést folytat. Néhány farm kizárólagosan, vagy részben, üzletek számára is termel. Mások alternatív kooperatívák, vagy közösségek.

Hogyan működik a WWOOF?

WWOOF szervezetek összeállítottak egy listát azokról a biogazdaságokról, ahol időről időre szükség van az önkéntesek segítségére. Amikor csatlakozol valamelyik WWOOF szervezethez, megkapod ezt a listát. Ezután rajtad áll, melyik farmmal veszed fel a kapcsolatot, és hogyan egyezel meg velük.

Önkénteskedés

A fogadógazda sokféle, változatos segítséget kérhet tőled. Vetés, komposztkészítés, kertészkedés, ültetés, favágás, gyomlálás, vályogvetés, aratás, kerítéskészítés, házépítés, csomagolás, fejés, állatok etetése mind előfordulhat.

A fogadógazda és te megállapodtok, milyen segítséget tudsz neki nyújtani. Előre meg kell egyeznetek, hogy ne legyen félreértés abban, hogy mit várnak el tőled, és te mit csinálsz szívesen.

Az önkénteskedés során nem lehet sem az önkéntest, sem a fogadó gazdát kihasználni. Maguk a gazdák gyakran dolgoznak heti hét napon keresztül több órát is, és elvárhatják, hogy te is ezt tedd. A legkorrektebb munkabeosztás heti 6 napon napi 6 óra munka. Heti egy nap kell a pihenésre, és a környék felfedezésére.

Ne felejtsd el, hogy a gazdáknak sok energiájába és szervezésébe kerül, hogy idegeneket fogadjanak be az otthonukba. Segítségeddel hálálod meg, hogy lehetővé teszik számodra az ott tartózkodást.

Drupal alapú website