Navigáció

Belépés

SzoSzöv hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

A STRASBOURGI NYILATKOZAT 2014 - A SZOCIÁLIS VÁLLALKOZÁSOK HOZZÁJÁRULÁSA EURÓPÁHOZ-

A STRASBOURGI NYILATKOZAT

 2014. január 16-17-én Strasbourgban tartották a Szociális vállalkozások felhatalmazása az innovációra, befogadó növekedésre és  munkahelyteremtésre című konferenciát.

A találkozó és a közös munka több mint 2000 szociális vállalkozást és ezek támogatóit hozta össze, akik nagyon változatos szociális gazdaságokat képviseltek. Egyetértés született arról, hogy Európa jövőjében a szociális vállalkozások jelentősebb szerepet kell betöltsenek, új ötleteket és cselekvési irányokat határoztak meg a potenciális intelligens, fenntartható és befogadó növekedés feloldására.

 

A SZOCIÁLIS VÁLLALKOZÁSOK HOZZÁJÁRULÁSA EURÓPÁHOZ

Elérkezett az idő, hogy Európa gazdasági és szociális modellje újra feltalálja önmagát.

Olyan növekedésre van szükségünk, mely igazságosabb, zöldebb és biztosítja a helyi közösségeket. Továbbá, olyan modellre van szükség, amely értékeli a szociális kohéziót, a kollektív jóllét valódi forrását.

Felismerték, hogy a szociális vállalkozások Európa szerte a szociális és gazdasági kohézió eszközei, segítve a pluralisztikus és rugalmas szociális piacgazdaságot.

A napjainkban jelentkező feladatokra, kihívásokra innovatív megoldásokat nyújthatnak a változásokat generáló szociális vállalkozások, melyek erősítik a hagyományos szociális gazdaságokat.

A közösség érdekében munkahelyeket hoznak létre, innovatív termékeket és szolgáltatásokat nyújtva, elősegítik a fenntarthatóbb gazdaságot. A szolidarítás és a megerősítés értékein alapulva, lehetőségeket és reményt keltenek a jövő számára.

A szociális vállalkozásoknak számos formája, mérete és jogi formája van Európa országaiban.

 Az EU Szociális Üzleti kezdeményező –Social Business Initiative (SBI –  http://ec.europa.eu/internal_market/social_business/index_en.htm ) szervezet szerint a következő közös vonásokkal rendelkeznek:

mso-hansi-font-family:Cambria;mso-bidi-font-family:Cambria" lang="EN-US">      - a bevételük kereskedelemből származik;

mso-hansi-font-family:Cambria;mso-bidi-font-family:Cambria" lang="EN-US">      - a gazdasági tevékenység szociális vagy társadalmi célok mentén jött létre, gyakran magasszintű szociális innovációs formában;

mso-hansi-font-family:Cambria;mso-bidi-font-family:Cambria" lang="EN-US">       - a profitot legtöbbször visszaforgatják a szociális célok elérése érdekébe;

mso-hansi-font-family:Cambria;mso-bidi-font-family:Cambria" lang="EN-US">       - a missziójuk tükröződik a cégszervezés és/vagy tulajdonosi viszonyok módszereiben, demokratius vezetést, részvételi elveket alkalmaznak, vagy szociális igazságosságra fektetik a hangsúlyt.

A szociális vállalkozás a XXI.-ik század üzlete számára olyan modellt ajánl, amelyben a pénzügyi, szociális, kulturális és környezeti szükségletek egyensúlyban vannak. A szociális vállalkozók a változás ügynökei, úgy egyénileg, mint csoportosan az emberek, illetve közösségek életének jobbítására törekednek.

A szociális vállalkozások dolgoznak. Hatékonyan. Nincs Európának olyan része, ahol ne származna előny a szociális vállalkozásokból.

A gazdasági krízis, az elöregedő népesség, a fiatalkorú munkanélküliség, az éghajlatváltozás, a növekvő egyenlőtlenség mellett, Európának szüksége van még több szociális vállalkozásra.

 

FELHÍVÁS A SZOCIÁLIS VÁLLALKOZÁSOK POTENCIÁLJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSÁRA

A kormányok és közintézmények felismerték a szociális vállalkozásokban rejlő erőt. Számos tagállamban és régióban lépéseket tettek az elterjedésük bátorítására. EU-s szinten a SBI pozitívan startolt az  ökoszisztémák népszerűsítésével a szociális vállalkozások számára, ezért kell megragadnunk a pillanatot. 

Ennek érdekében,

mso-bidi-font-family:Cambria;mso-bidi-theme-font:minor-latin" lang="EN-US">1.      Az EU a SBI tevékenységeit végig kell, hogy kövesse. Ki kellene dolgozzon a SBI számára egy második szakaszt, amelyben a hatáskörét bővítené, elmélyítené a partnerséget a tagállamokkal, a regionális és a helyi hatóságokkal, a civil szervezetekkel és az ökoszisztéma kulcsszereplőivel.

mso-bidi-font-family:Cambria;mso-bidi-theme-font:minor-latin" lang="EN-US">2.      Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak, a következő EU. Bizottságnak és a következő EU. Parlamentnak teljes tulajdonjoggal képviselnie és biztosítania kell a Strasbourgban elhangzott cselekvési ajánlásokat.

mso-bidi-font-family:Cambria;mso-bidi-theme-font:minor-latin" lang="EN-US">3.       EU-s, nemzeti, regionális és helyi szinteken erősebb elköteleződést kell tanusítani a közösségi szociális vállalkozásokkal, hogy közösen új irányvonalat határozzanak meg helyi kontextusban.

mso-bidi-font-family:Cambria;mso-bidi-theme-font:minor-latin" lang="EN-US">4.      A Bizottság gondoskodik arról, hogy elköteleződése a szociális vállalkozások számára létrehozott öko-szisztémát az irányvonalaiba beépíti és mainstreamesíti.

mso-bidi-font-family:Cambria;mso-bidi-theme-font:minor-latin" lang="EN-US">5.      A szociális vállalkozási szektorral partnerségben a tagállamok, a regionális és a helyi hatóságok kötelező módon támogatják a szociális vállalkozásokat és elősegítik a kapacítás-bővítésüket. Például jogi keretek, finanszírozáshoz való hozzáférés, üzletek elindításának és fejlesztésének, közbeszerzések, tréningek és oktatások biztosításával.

mso-bidi-font-family:Cambria;mso-bidi-theme-font:minor-latin" lang="EN-US">6.      Az EU-s intézmények és a tagállamok a szociális vállalkozások szerepét erősítsék meg a strukturális reformokban, első sorban ott, ahol kevésbé fejlett ez a szektor.

mso-bidi-font-family:Cambria;mso-bidi-theme-font:minor-latin" lang="EN-US">7.      A Bizottság, a tagállamok és a régiók meg kell erősítsék a határok menti és hátárokon átnyúló szociális vállalkozások együttműködéseit a tudás és jógyakorlatok megosztása érdekében.

mso-bidi-font-family:Cambria;mso-bidi-theme-font:minor-latin" lang="EN-US">8.      A köz- és privát szereplők dolgozzanak ki megfelelő pénzügyi eszközöket és közevetítőket amelyek a szociális vállalkozásokat a teljes életciklusukon át segítik.

mso-bidi-font-family:Cambria;mso-bidi-theme-font:minor-latin" lang="EN-US">9.      További kutatásokra és az országok statisztikai adatainak gyűjtésére van szükség ahhoz, hogy a szociális vállalkozások jobb megértést, elismerést és láthatóságot kaphassanak a politikai döntéshozók és a nagyközönség köreiben.

mso-bidi-font-family:Cambria;mso-bidi-theme-font:minor-latin" lang="EN-US">10.   Európában, minden szereplő szélesebb perspektívábó kell tekintsen a növekedésre és az érték teremtésre. Szociális indikátorokat kell alkalmazniuk és pozitív szociális hatást kell elérjenek, amikor a szociális és gazdasági fejlődésről tesznek jelentést.

Strasbourg,

2014.01.17.

 

A nyilatkozatot Te is aláírhatod a következő linken:

http://ec.europa.eu/internal_market/conferences/2014/0116-social-entrepreneurs/declaration/index_en.htm

A konferencia visszhangja az európai sajtókban:

http://ec.europa.eu/internal_market/conferences/2014/0116-social-entrepreneurs/media/index_en.htm

 

A cikket Füzi Imola kivonatolta és fordította. .

Letölthető anyagok: 
Drupal alapú website