Navigáció

Belépés

SzoSzöv hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

A 2014. június 3-4-én, Bécsben, a Munkaügyi Kamara Képzőközpontjában rendezett 1. nemzetközi SoPro kongresszus eredményei

http://www.sozialproduziert.at/index.php?article_id=423&clang=1#film_sop...

„Szociál-ökológiai termék előállítás - Közös fenntartható gazdálkodás” A megbecsülésen alapuló értéknövekedés

 A SoPro-InnovationsPlattform, a "die umweltberatung" Wien és a Bio Forschung Austria közös szervezésében rendezett kongresszusra 200 résztvevő érkezett. A résztvevők betekintést nyertek a szociális vállalkozásokban rejlő potenciálok- és a jövőbeni lehetőségek széles körű információiba.

 >> A konferencia dokumentumait

 A vezető előadók, Dietmar Kanatschnig (Austrian Business Academy for Sustainable Development) és Beate Littig (Institut für Höhere Studien) részéről ismertették a REGIONÁLIS ÉRTÉKELŐÁLLÍTÁS és a SZOCIÁLIS FENNTARTHATÓSÁG relevanciáját a gazdasági folyamatok tekintetében.

 A „SoPro gyakorlati példák" bemutatása a konkrét együttműködéseken keresztül felhalmozott tapasztalatokat szemléltette. A megbízók, a megvalósító szociális vállalkozások és a SoPro tanácsadók „a szociális gazdaságban előállított termékek” európai uniós projekt keretében mutatták be az egyéni igények szerint fejlesztett termékeket és szolgáltatásokat, és betekintést engedtek a közös munkafolyamatokba. Katharina Roth, a Bio Forschung Austria munkatársa „a szociál-integratív mezőgazdaság“ elnevezésű speciális projekt eredményeit ismertette. A projekt fő üzenete, hogy „a közös bio-kertészkedés során a különböző etnikumú és korú emberek az egymás megbecsülésén keresztül tudnak közösen és a természettel összhangban együttműködni.”

 A példák és az eredmények egyértelműen jelzik, hogy „a szociál-ökológiai termék előállítás“ modellből minden érintett profitál:

 

  • A szociális vállalkozások és az ott dolgozó munkatársak magasabb érték előállítást generálnak, értelmes munkát végeznek, és profitálnak a képzési lehetőségek széles skálájából.
     
  • A gazdasági vállalkozások és közintézmények értelmes, CSR szemléletmóddal előállított termékeket és szolgáltatásokat szerezhetnek be a régióból.
     
  • DA környezetvédelmi szemléletmód érvényesülése az ipari hulladékok újrahasznosításával, sőt, értéknövelő újrahasznosításával valósul meg. Új minőségi termékek előállításához és új termékek fejlesztéséhez járulnak hozzá az ökodesig ösztönzésével.

 

 

A kongresszus tartalmi összefoglalója

Johanna Leutgöb, a "die umweltberatung" szakmai részlegvezetője is rámutatott a SoPro jövőbeni lehetőségeire. A kezdeményezés tudományos szakértőjével, Dietmar Kanatschniggal közösen összefoglalták a kongresszus első napjának fő mondanivalóját: „A változások korát éljük. Mindannyiunk számára világos, hogy ökológiai és társadalmi szempontból változtatásra van szükség. A szociális gazdaságban előállított termékek és szolgáltatások innovációja segít abban, hogy a jövőbeni kihívásoknak megfeleljünk”.

 

A SoPro alapötlete egymás megbecsülése minden résztvevőt érintően. A szociális vállalkozások, a közvetítők, a gazdasági vállalkozások és a közigazgatási intézmények együttműködései, a projekt keretében folytatott tanácsadások nem csupán hagyományos együttműködések, hanem egymás megbecsülésének szellemében működnek. Az innovációk középpontjában a fenntartható munkavégzés áll, ami azt jelenti, hogy az érintettek igényeinek figyelembe vételével a régióban beágyazott munkahelyek jönnek létre, és minden szempontból a forráskímélő folyamatokat részesítik előnyben.

 

Az FH Wr. Neustadt-Wieselburg, az FH-Campus Wien és a Bécsi Közgazdasági Egyetem hallgatói rövid összefoglaló bemutatót tartottak a tudományos diplomamunkáikból. Nagy lehetőség rejlik például a „megbecsülés a munkafolyamatban“ témában. „Jelentős kommunikációs igény mutatkozik” fogalmazott Sebastian Beer, aki az FH-Campus Wien hallgatója, és a SoPro-val közös együttműködésben készítette diplomamunkáját.

 

Dietmar Kanatschnig szerint „a SoPro projekt nem csupán az elméletén, hanem a megvalósított termékeken és szolgáltatásokon keresztül válik ismertté.“ A munka során megmutatkozó professzionalitás nem csak az innovatív termékek gyakorlati megvalósítására terjed ki, hanem a projekt megalapozására, mint a marketingmunka, a tudományos kísérőmunka és a szociális gazdaságban előállított termékek kritériumainak meghatározása.

 

A SoPro tanácsadók közvetítő munkája a sikeres együttműködések fontos záloga, ilyen például a kerekes székesek speciális igényeinek megfelelő ruhák készítése.

 

Tervben van a Duna-menti országok munkaközösségével további intenzív együttműködés, amely a SoPro modellt terjesztené a Duna-menti országokban. Peter de Martin főtitkár szerint „a SoPro program sok mindenben megfelel a Duna-menti országok igényeinek: a regionális gazdaság értéknövekedése, ugyanakkor a kreativitás és az innováció, valamint az erőforrások ésszerű felhasználása mind ide sorolhatóak. A Duna Régió Stratégiával egyeztetve mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a projektet sikerre vigyük!”

 

Középtávon a megerősített gazdasági és szociális klaszterek együttműködése deklarált célkitűzés. A Duna Régió Stratégia témafelelős koordinátora, Hans-Peter Herdlitschka Baden-Württembergből így nyilatkozott: „a fenntartható gazdálkodás kulcsfontosságú az egész régió jövőjének szempontjából. Olyan kezdeményezések, mint a „SoPro” eljuttatják a cégekhez az innovációt és a hálózatosodás lehetőségét. Erre egyre nagyobb szükség van.”

 

A SoPro mindenekelőtt Ausztriában és Magyarországon kerül elsőként tovább fejlesztésre. Hollósi Szabolcs, a magyar fő partner képviselője és Franz Rybaczek, a projekt kezdeményezője, az alsó-ausztriai KOMUNITAS OG részéről egyetértenek abban, hogy „a jövő a jó, innovatív, regionális és határon átnyúló együttműködésben rejlik. A közös projekteket, mint a „kerekes székesek varrodája“ vagy a „használt számítógépek szociális alapú újrahasznosítása“ szeretnék megvalósítani, és a tapasztalatokat összegyűjteni. Ezzel egyidejűleg, ez év végéig minden projektpartnerrel közösen létrehoznák egy nemzetközi szolgáltató szervezet struktúráját, és a SoPro védjegy előkészületei is lezárulnának.”

  

Kapcsolattartó:
SoPro-InnovationsPlattform, Markus Damböck
Tel.: 0664 / 538 94 83
damboeck@sozialproduziert.at

Powered by Drupal