Navigáció

Belépés

SzoSzöv hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Skóciában Edinburgh-ban jártunk az EUCLID keretében és társadalmi vállalkozásokkal, illetve a Skót Országos Szövetséggel találkoztunk

2016 szeptemberben Skóciában Edinburgh-ban jártunk az EUCLID keretében és társadalmi vállalkozásokkal, illetve a Skót Országos Szövetséggel találkoztunk

http://www.euclidnetwork.eu

2007 óta működik a civil szervezetek és társadalmi vállalkozások vezetőinek hálózataként. Jelenleg kb. 300 tagja van 31 országból. Célja, hogy erős és összetartó európai civil társadalom jöjjön létre, minél innovatívabb és professzionálisabb szervezetek részvételével.

http://www.socialenterprise.academy/

A SEA 2004 óta működik Skóciában, és azóta 7500 embernek nyújtott oktatási és fejlesztési támogatást.  Egyszerre társadalmi vállalkozás és jótékonysági szervezet, oktatói hálózata Skócia teljes területén működik.
Néhány jellemző adat 2004-2015 közötti működéséről:
•    7500 embert képeztek 1500 szervezettől
•    740 programot vezettek
•    30 oktató dolgozik velük Skócia egész területén
•    Jelen voltak/vannak 500 általános- közép- és speciális igényű tanulókra szakosodott iskolákban
•    Több mint 1000 tanárt képeztek társadalmi vállalkozás témában
A SEA képzési módszere kombinálja a munkatapasztalatok felhasználását és egymás kölcsönös támogatását, ezeken keresztül életszerű tanulási élménnyé válik az elméletek és a probléma-megoldási stratégiák közös használata.
A SEA Skócián kívüli működési területei: Wales, Dél-Afrika, Ausztrália, Kína, Pakisztán, Olaszország és Malajzia.


http://www.socialenterprisescotland.org.uk/

A SES társadalmi vállalkozásokat és támogatóikat egyesíti. A SES egy független, tagság által vezetett szervezet, amely fő fókusza a társadalmi vállalkozások képviselete kampányokban, a médiában és a nyilvánosság előtt. Fő feladata, hogy a társadalmi vállalkozásokról információt nyújtson a nyilvánosságnak, és hogy közvetítsen a különböző szektorok között, illetve elősegítse azok együttműködését. Partnerségben dolgoznak további szervezetekkel, mind a társadalmi vállalkozások körén kívül és belül, a skót kormányzattal és parlamenttel, valamint az önkormányzatokkal. A szervezethez bárki csatlakozhat.http://www.senscot.net/index.php

A SENSCOT társadalmi vállalkozókat támogató hálózatot épít és tart fenn. A hálózat elsődleges célja h a társadalmi vállalkozók hatékonyabbak legyenek.
A hálózat nemcsak összeköti a vállalkozókat, hanem információval is ellátja őket. 4400 vállalkozó kapja a heti hírlevelüket, és a honlapjuk is állandóan frissül, hogy a legújabb információk is elérhetők legyenek.
Az offline jelenlét is hangsúlyos: olyan találkozókat szerveznek és vezetnek országszerte, amelyek a helyi és a tematikus hálózatok támogatására fókuszálnak.
A társadalmi vállalkozókat abban segítik, hogy együtt tudjanak dolgozni, megosszák tudásukat és szakértelmüket. Jelenleg 22 hálózata van a szervezetnek: 18 földrajzi alapon szerveződött, ezek az ún. helyi hálózatok, míg 4 hálózat tematikus, vagyis azokat a vállalkozásokat, vállalkozókat gyűjtik egybe, amelyek e négy témában érintettek: egészség, kultúra/alkotás, közösségi élelmiszer, sport. Jelenleg 600 vállalkozás tagja a 22 hálózat valamelyikének.
A Senscot további fontos feladata, hogy befolyásolja a döntéshozókat – mind nemzeti, mind regionális szinten, hogy azok a társadalmi vállalkozásokat támogató jogi környezetet hozzanak létre. Épp ezért a SENSCOT arra törekszik, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot arról, hogyan járulnak  hozzá  a társadalmi vállalkozások  a gazdasághoz, a társadalom sokszínűségéhez és befogadó működéséhez, az általános társadalmi jólléthez – teszi mindezt nyilvános előadások és publikációk formájában.http://www.se-networks.net/index.php

Social Enterprise Networks (SENs) – vagyis magyarul a társadalmi vállalkozások hálózata. A hálózat egyszerre tematikusan és földrajzi alapon szervezett. A SENs tagjai támogatják egymást, közösen lépnek fel ügyeik képviseletében, ha szükséges, illetve együtt dolgoznak a piac fejlesztésén.
Jelenleg 22 hálózata van a szervezetnek: 18 földrajzi alapon szerveződött, ezek az ún. helyi hálózatok, míg 4 hálózat tematikus, vagyis azokat a vállalkozásokat, vállalkozókat gyűjtik egybe, amelyek e négy témában érintettek: egészség, kultúra/alkotás, közösségi élelmiszer, sport. Jelenleg 600 vállalkozás tagja a 22 hálózat valamelyikének.


http://socialfirms.org.uk/

Az SFS a Skóciában működő társadalmi vállalatokat támogató szervezet. A társadalmi vállalat olyan társadalmi vállalkozás, amely társadalmi küldetése kifejezetten az, hogy munkalehetőséget teremtsen, munkatapasztalat szerzését tegye lehetővé, képzést/betanítást és önkéntesmunka-lehetőséget biztosítson olyan embereknek, akik a szokványos munkaerőpiacon komoly akadályokba ütköznek.
Ezek az emberek gyakran valamilyen fogyatékkal élnek, pszichiátriai betegségük vagy tanulási nehézségeik vannak, esetleg szerfüggőséggel küzdöttek, börtönviseltek vagy rendezetlen a lakhatási helyzetük.
Az SFS 2000 májusa óta működik, akkor jótékonysági szervezetként alapították.  Az akkor megfogalmazott cél az volt, hogy amennyiben a társadalmi vállalatok prosperálni akarnak, olyan társadalmi környezetre van szükségük, amely érti és támogatja őket. A szervezet vált a szektor hangjává, amely egyrészt úttörőként hirdette a társadalmi vállalatok ügyét és fókuszálta a képviselt szervezetek erőfeszítéseit.
„Erősen hiszünk abban, hogy mindenkinek joga van a munkához, és hisszük, hogy a társadalmi vállalatok valós és fenntartható módon teremtenek munkahelyeket és értelmes munkalehetőségeket azok számára, akik számára a hagyományos munkaerőpiac elérhetetlen távolságban van.”


http://grassmarket.org/

A GCP több társadalmi vállalkozást is takar: egyszerre biztosít helyszínt különböző rendezvényekre, külön esküvőszervező szolgáltatással, fenntart egy kávézót, amely a helyiek és a turisták köreiben egyaránt közkedvelt, asztalosműhelyt üzemeltet és egy kortárs dizájner egyedi skótkockás dísztárgyait állítja elő és árusítja.
A GCP gyökerei messzire nyúlnak vissza a múltba. A jelenlegi épület környékén 1890 óta nyújtott szolgáltatásokat a szegények és a hajléktalanok számára a Grassmarket misszió. 1982-től a skót egyház és a misszió közösen dolgozott a területen 30 évig, míg 2010-ben létrejött a GCP mint önálló szervezet.
A GCP résztvevői közül nagyon sokan a legsérülékenyebb társadalmi rétegekből kerülnek ki. Az ő számunkra a projekt folyamatos mentorálást, oktatást és betanítást biztosít olyan biztonságos környezetben, ahol a résztvevők a lehető legjobban tudnak fejlődni. Minden egyes résztvevő számára egyéni tervet készítenek, hogy minél hatékonyabb legyen a folyamat.
A megrendelők ugyancsak egyéni bánásmódban részesülnek: a rendezvények szervezésében minden a megrendelő kívánságai alapján történik, az étkeztetéstől minden egyéb részletig.
A GCP teamje egyszerre tartalmaz kiemelkedő tudású szakembereket és olyan munkavállalókat, akik sok nehézséggel küzdenek. A projekt egyik legfontosabb specialitása az az egyensúly, ahogyan egyszerre biztosít lehetőséget a sérülékeny csoportokhoz tartozó munkavállalóknak és biztosítja a kiemelkedő minőséget a megrendelők számára, mind termékekben, mind szolgáltatásokban.


http://edinburghtoollibrary.org.uk/

Az edinburghi szerszámkönyvtár az Egyesült Királyság első szerszámkönyvtára, ahol évi 20 fontért cserébe egy-egy hétre bárki kölcsönözhet szerszámokat. A szerszámok adományok, és a kertészkedéshez szükséges eszközöktől a bonyolultabb barkácsgépekig minden megtalálható a kínálatban.
A szerszámkönyvtár ötletét a kezdeményezés elindítója Kanadából hozta. A szerszámkönyvtárok indítása olyan statisztikákon alapul, mint például:
•    az átlagos fúrót teljes élettartama alatt 13 percig használják
•    az átlagos egyesült királyság-beli háztartás évi 110 fontot költ szerszámokra.
Jelenleg az edinburghi szerszámkönyvtárból több mint 500 szerszám kölcsönözhető. Emellett a könyvtárban műhelyfoglalkozásokat tartanak, ahol szerszámhasználatot, barkácsolást tanulnak a résztvevők. Újrahasznosított faanyagok felhasználásával mobilrámpákat készítenek a helyi boltok számára, illetve büntetés-végrehajtási intézetekben tartanak foglalkozásokat.


http://cafeonthecorner.org.uk/

Az Autism Initiatives egy, az egész Egyesült Királyságban működő, felnőtt autistákat támogató szervezet. Ez a szervezet indított egy kis kávézót-szendvicsezőt, ahol felnőtt autisták dolgoznak: begyakorolják a munkavégzéshez szükséges készségeket, nő az önbecsülésük, és idővel képessé válnak más munkáltatóknál is dolgozni.

http://www.sikhsanjog.com/your-new-page/

A Punjabi Junction egy 2010-ben megnyílt kis indiai étterem. Céljuk, hogy olyan szikh, és más etnikai kisebbségekhez tartozó nőknek nyújtsanak inspirációt és támogatást, akiknek nehézségeik vannak a munkavállalással kapcsolatban. A Punjabi Junctionben biztonságos környezetben tanulhatják meg a vendéglátásban szükséges készségeket.
Az étteremben főzőleckéket is tartanak és vállalják rendezvények résztvevőinek étkeztetését is. Az étterem működését hírességek is támogatják: Madhur Jaffery ( a curry királynője) és Paul Hollywood (ünnepelt tv-szakács) is itt vette föl főzőműsora egy-egy epizódját. 
A Punjabi Junction is társadalmi vállalkozásként működik: a profitot a társadalmi fontosságú tevékenységek finanszírozására költik.


http://www.socialvaluelab.org.uk/

Powered by Drupal